Blaskagg

"Tänkte länge att den hette just Blaskagg. Alltså en blaskig variant av agg. Ett förstrött hat. Som en livsstil."

torsdag, januari 31, 2008

Novotny

Simba, högdalshöghuskatten, ligger uppe på torktumlaren och väntar på mig. Tittar upp när jag kommer nedför trappen till tvättstugan. Hej säger jag. Han svarar inte. Du är visst en tystlåten filur säger jag. Fortfarande inget svar. Så jag skiter i honom. Vänder mig mot tvättmaskinerna och stannar. Det ligger tvätt i dem. Jag är i fel tvättstuga. Går upp igen och ut på gården, till nästa hus, mot nästa tvättstuga. Simba, högdalshöghuskatten, följer efter. Fem meter bakom mig. Stannar då och då och spanar in bland buskarna. Yppar inte ett ljud. Nu är Tuva här.

tisdag, januari 29, 2008

Modevecka

Orion. Det här bältet du bär, alltså, jag vet inte... Du ser ju ut som Kelloggs Special K-reklamen.

Kör om en polis

Att sitta till vänster. Det hade jag alltid svårt med. Bältet ville aldrig riktigt lägga sig på plats. Skavde. Risk för att glida upp på halsen. Övertalade lillebror att sitta till vänster istället. Höger bak blev min plats, den bästa platsen. Sen skulle man ta något slags kort. Nu sitter jag här. Lyssnar på Erasure och Pennebaker och The Mission. Utan säkerhetsbälte.

Hadoken! Sååålijuken!

Blanka lovar att hoppa två meter i Göteborg. När jag gick i högstadiet kunde Blanka skjuta blixtar genom huden.

söndag, januari 27, 2008

Lilla My

Larsa har bundit upp håret i Beckmans-knuten. Lykke Li-knuten. Han ska snart duscha, det är därför säger han. De hade fått problem, receptionisterna, om Lykke Li och en annan svensk artist tog in på ett engelskt hotell samtidigt.

fredag, januari 25, 2008

Gbg-mobil

Tittar ut. Tittar på mig själv. Tittar ut. Tittar på mig själv. Det handlar om fokus. Mörka åkrar glider förbi. I Jönköping byter vi. Jag tar ratten. Ut på vägen igen och jag hinner inte stänga av helljuset i tid. Bländar en bil på andra sidan. Förlåt säger jag. Be aldrig om ursäkt för vem du är säger Anders.

onsdag, januari 23, 2008

Hon har demon

Isak Sundströms bana som het börjar idag. Skivan med hans Pascal hyllas i tidningarna. De är år efter Fia. Tidningarna. Hos Fia har Isak Sundström varit het länge. Till slut fick jag ont i mina ögon. Så heter en ganska gammal och ganska liten bok som är skriven av honom. Den står i hennes ganska gamla bokhylla. Första demon var bäst skulle hon kunna säga.

Över axeln

Ja, de står med varsin take away-kaffe. Axlarna lite uppdragna, tittar kort på varandra, skrattar nervöst. Värmer sig med kaffet. Stampar lite med fötterna. Tittar sig omkring. Propert klädda med läderhandskar och en av dem säger något, den andra svarar. Sen tittar de bort. Ut över perrongen. De sätter sig bredvid mig, i samma fyrsits. Tittar ut över vagnen, längs med mittgången liksom. Tittar kort på varandra igen, någon säger något, den andra skrattar nervöst. Tittar bort igen. De måste vara arbetskamrater. Bekanta. Jag trycker på paus då och då, försöker höra vad de säger. När de säger något. Då säger de sådant som man bara nervöst kan skratta åt till svar. Trycker på play igen. Vid t-centralen går en av dem av. De kysser varandra. Sen är det buss och jag läser över axeln på en äldre man. Heath Ledger har hittats död. Blir lite ledsen.

tisdag, januari 22, 2008

Skämtade visst inte

En fartdåre kör om mig på vänster sida. Jävla dåre muttrar jag. Köra om på insidan sådär. Nej muttrar jag. Det var ju rätt sida muttrar jag.

Fångar en cell och börjar vrida reglaget åt höger. Allt går åt helvete.

Tåget stannar och jag gör mig redo att gå av. Ställer mig vid dörrarna. Väntar på att de ska öppnas. Dörrarna bakom mig öppnas.

Reklam igen

Ropen ska skalla! Europa åt alla!

Han den där som flöt iland i Marseille. Var Europa också åt honom? Skulle också han ha fått flyga med er, Fly Nordic?

måndag, januari 21, 2008

Fyrsits gånger två

Morgon: Det luktar tvål. Tvål och fuktigt hår. Då och då en parfympust. Perishers tar mig hela vägen fram. Från nacken till tårna till nacken.

Kväll: Kidsen har hittet ett nytt sätt att störa ordningen. Kör högtalarfunktionen på mobilen. Spelar r'n'b. Luktar inte så mycket alls. Perishers tar mig hela vägen tillbaka. Får svårt att andas.

Reklam

Lindeberg
är ett
danskt
designföretag
som ligger
ensamt
i täten
med sin
moderiktiga
design
vilken
utmärker
sig av
helt unik
funktionalitet
och komfort.

Copywritern borde få något slags pris.

söndag, januari 20, 2008

Mew

Vad är Mew egentligen frågar Alva. Det är väl en mås säger Fia. Nähe säger Alva. Det är väl ett jamande? Eller ett råmande säger jag. Som om en liten liten ko skulle råma: Mew. Hämtar ordboken. Mew är lika med (fisk)mås och jamande säger den. Inte råmande.

Borde inte

Först förnekelse. Länge förnekelse. Sedan okej då, jag tar en tablett, borde ju faktiskt behöva en sådan. Borde faktiskt. Inte för att jag behöver. Men borde behöva. Och samtidigt som uppluckrad tablettsmak spider sig på tungan kommer den böljande. Huvudvärken. Den är erkänd nu. I samma ögonblick som tabletten letar sig ned genom strupen erkänner jag huvudvärkens rätt att existera. Den får fina recensioner.

lördag, januari 19, 2008

Spela teater

Han den sliskigaste och mest mustaschprydde av Fibes oh Fibesarna står och tittar på en tjej i vit turban. De ser lite ledsna ut båda två. Ser varandra i ögonen på t-centralens perrong. Han sträcker ut sin hand, lägger den runt hennes nacke och drar sig närmare. Ansiktena nära nära. Han lägger an en ännu ledsnare min och kyssar henne sedan. De står omslingrade länge. Kyssar varandra passionerat, länge. För länge. Det är en scen ur en film. De är Clark Gable och Vivien Leigh. Vi är biopubliken som drar efter andan. Trappan ned till blå linjen är gjord av mörkt lackat trä. Sedan går ridån ned. Nästa Hötorget.

fredag, januari 18, 2008

Avslöjad

Samma slinga om och om. När hi-haten lyfts en aning, börjar skramla. När det sedan går över till ride. Fortfarande samma melodislinga om och om. När det sedan går över till crash. Hårdare. Samma slinga. Om och om. Då vet man att man är på skivans sista spår.

torsdag, januari 17, 2008

Trovärdighet

Alla skivor kom på posten idag. Kan låtsas att jag var med från början nu. Kan säga det. Första demon var bäst. Så kan jag säga nu.

Tunnelbanefynd

Punkt SE:s tv-tablå. Kanal 5, ikväll 23.25.

CSI Miami
Am kriminalserie från 2005-06. Del 9. Eric Delko blir vittne till ett rån. När en av rånarna försöker våldta en kvinna blir det pangpang.

onsdag, januari 16, 2008

Trendkoll revisited

H&M:s chefsdesigner säger att det blir mycket färg i vår. Mycket färg.

tisdag, januari 15, 2008

What's up eller How do you do

Idag har jag suttit jättelänge och väntat vid telefonen. Så som de gör på film, kärleksparen. Det är svårt att göra något annat när man väntar vid telefonen. Man bara väntar. Upprepar för sig själv hur man ska svara när man lyfter luren. Lite extra lurigt idag, på engelska. Lurigt att säga hur är läget på engelska utan att snubbla. Städade toaletten en stund. Sen satte jag mig vid telefonen igen. Väntade.

Det okända

Vi viker tvätt. Fasen också säger Fia. Nu blev det ett okänt antal strumpor igen.

Nybyggaren

It's time for the SQUATTER! säger Fia och pekar på toaletten. Menar att det är dags för the squatter att städa toaletten. Jag säger ok. Visst, miss squatter, städa toaletten du, du som hukar, som sitter ned när du kissar. Nej, säger Fia. Jag menar att it's time for the SQUATTER! Skvättaren, den som skvätter när han kissar ska städa toaletten. Alltså du.

söndag, januari 13, 2008

Högdalstoppen revisited

Innan frukost går vi upp dit igen. Ljust denna gång och vi ser bort till världs ände. Fyra raketramper står nedslagna i marken. Det blåser och jag är bajsnödig. Vi bråkar lite om vilket hus som är vårt. Hej då Högdalstoppen säger vi sen. Det var kul den här gången också, ses snart igen.

Hanna H revisited

Det går bra för Hanna H nu. Börjar bli en riktig profil i DN Söndag. Det är min förtjänst. Jag känner det. Det är min förtjänst. Det bjuder jag på.

Förlustaffär

Vi går på teaaater och de säger saker som Då nu monogamin uppstått av ekonomiska orsaker, kommer den måhända att försvinna, när dessa orsaker försvinner och de säger det jättesnabbt och jag förstår kanske en tiondel men det är inte meningen att man ska förstå allt hör vi folk säga i pausen. Och vi får hundralappar och hamburgare och majsjuice utdelat bland oss medan Rammstein spelas på högtalarsystemet. Sen är det slut och man känner sig alldeles mörbultad säger hon som sjöng Fame i NileCity och ja, hon har rätt, man känner sig alldeles mörbultad. Sen kommer vi hem till en fin liten film om sadomasochism.

lördag, januari 12, 2008

Falcon Peaks

Fler grejer:

1. Lucky Strike och Lucky Star
2. Motivering och motivation
3. Marabou och Marlboro
4. Klänning och kjol
5. Stefan Sundström och Staffan Hellstrand
6. Höger och vänster. Nej, jag skämtade.
7. Twin Peaks och Falcon Crest

fredag, januari 11, 2008

Dean Coetzee

Svårt att hålla isär:

1. J.M. Coetzee och Dean Koontz
2. Jeff Buckley och Rufus Wainwright
3. Om dörren här nere går utåt eller inåt

onsdag, januari 09, 2008

Hemlighet

Psst. Hörni. Kom närmare så ska jag berätta en hemlis. Såhär va: Fredrik Sahlin och Göran Everdahl. Det är samma person.

Släde

Fia sitter bredvid mig i soffan. Tittar rakt fram mot teven. Tittar utan att se. Det är troligen reklam. Hon är duktig på att titta på reklam utan att se den. Jag tittar också. I ögonvrån märker jag efter att tag att någonting rör på sig. Jag vänder mig mot Fia för att se vad det är. Henne käke. Hon skjuter sin underkäke framåt. Sedan bakåt. Framåt, bakåt, om och om i snabb takt. Hon tittar oseende rakt fram och skjuter käken framåt, bakåt, framåt, bakåt. Så börjar jag höra ett klickande ljud i takt med käkrörelserna. Hennes tunga åker med, framåt, bakåt, smackar på tillbakavägen. Jag stirrar på henne. Käke och tunga skjuts fram och tillbaka i snabb takt under säkert tio sekunder innan hon verkar komma tillbaka. Hennes ögon börjar se. Hon fortsätter röra käken fram och tillbaka, och utan att vrida på huvudet sneglar hon långsamt mot mig. Sedan kommer huvudet också. Ser rakt på mig medan hon fortsätter smacka och skjuta käken framåt, bakåt. Så slutar hon. Det är så svårt att klia sig i örongångarna säger hon.

tisdag, januari 08, 2008

Men nästan

Samtidigt som Kalla snör vi på oss pjäxorna. Vi har inte vallat riktigt lika bra.

måndag, januari 07, 2008

Alla mår bra.

Alla mår bra. Alla mår bra.

Blod

Det här med att få någon annans blod i ögat. Det har man sett på film. Det är farligt.

Age is just a number

Fias fyra år yngre brors kompisar till Fias fyra år yngre bror: Guuud vilken söt lillasyster du har!

söndag, januari 06, 2008

Läxa

Jag gäspar. Nu får du en sådan där salivsträng mellan tänderna igen säger Fia. När du gapar som störst alltså. Jag trodde inte att jag kunde få sådana strängar säger jag. Jag ville alltid ha. Hulken hade sådana. Jag stod framför spegeln och försökte. Gapade, stängde, satte ihop tänderna, drog ut. Aldrig någon salivsträng. Man ska inte försöka så mycket.

lördag, januari 05, 2008

Uppslukad

Fyrtio minuter in i filmen ställer sig Fia upp. Går fram tre steg, stannar sedan. Böjer sig lite till höger, lite till vänster. Blicken fäst på teven. Böjer sig lite bakåt, lite framåt. Rätar på sig, lägger långsamt armarna i kors. Blicken kvar på teven. Står stilla. När räknaren på dvd-spelaren visar en timme och fem minuter tar hon de resterande tio stegen till toaletten. Ber mig pausa på vägen.

fredag, januari 04, 2008

Vatten

På gymnasiet hade alla vattenflaskor på bänkarna. Vattenflaskor som man drack små små klunkar ur obekvämt ofta. Var det bara en övergående trend? Nu är det Rachel Ray på teve. Hon är ännu värre än Martha. Salladsdressing. Bara salladsdressing hela tiden. Och en massa next up. Next up: Rachel gör salladsdressing med hon från american idol. Så är det hela tiden.

torsdag, januari 03, 2008

Hudceller

Det borde finnas sådana här man kunde gå till säger Fia. Sådana här vadå frågar jag. Sådana här kliare säger Fia. Som man kunde gå till, ungefär som en massör. Man betalade en slant och så blev man kliad på ryggen. Som du gör på mig nu ungefär säger Fia. Jag slutar klia och tittar under mina naglar. Tänk vad jobbigt säger jag. Tänk vad jobbigt om en sådan kliare blev anklagad för mord eller något.

Potatismos och lingonsylt bland annat

Ibland var man tvungen att hjälpa till i matsalen. I disken i matsalen. Man fick använda den där högtrycksduschen och spraya över alla tallrikar. Då och då var man tvungen att tömma slasken, det fastnade så mycket matrester där. De andra tog mer mat än de orkade, tänkte inte på sina medbarn i Somalia och slängde stora delar i papperskorgen. Mycket var kvar på tallrikarna när de kom till disken också. Det spolade man av med högtrycksduschen. Därför blev det då och då stopp i slasken. Och då var man tvungen att tömma. Det gjorde jag med bara fingrarna. Du var då inte kräkmagad sa mattanterna. Nej sa jag. Det var ett av mina stoltare ögonblick.

Tindalos

Det är så snyggt, Ajvide. Klart vi googlar. Klart vi googlar.

onsdag, januari 02, 2008

Morfning

Emelie gick i min klass i lågstadiet. En gång i matsalen sa jag att jag vet att Emelie är kär i mig. Det var nog i ettan. Jag vet inte riktigt varför jag sa så, jag visste ju inte alls, men jag sa det inför henne och flera av våra klasskamrater. Hon log och sen pratade vi inte så mycket mer. Hon slutade efter trean. Nu sitter Emelie bredvid oss, mig och Fia, bredvid oss med sin hunkige pojkvän. Vi har inte sett varandra sen trean. Hon ser i och för sig inte mig nu heller, men jag ser henne. De sitter nästan obekvämt nära. Man gör det på den här syltan. Jag och Fia har beställt in kaffe på maten och Emelie och hennes hunkiga pojkvän har just slagit sig ned. Hon ser precis likadan ut som då. Fast så öppnar hon munnen. Börjar prata ekonomi. Hon är en ny person.

Bim gick i min klass i högstadiet. Hon var en av dem som rökte. Lyssnade på BIG och Tu-pac. De som dog och mördades. Då grät hon. Vi började i olika skolor efter nian. Nu sitter Bim mitt emot oss, mig och Fia, mitt emot oss med sin polare. Vi har inte sett varandra sen nian. Hon ser i och för sig inte mig nu heller, tror jag, hon tittar på mig men jag tror inte hon ser mig. De sitter nästan obekvämt nära. Man gör det på tunnelbanan ibland. Hon ser precis likadan ut som då, mörkare hår bara. Fast så öppnar hon munnen. Börjar prata om någon arbetskamrat som inte bjuder tillbaka. Hon är en ny person.

Och jag vet jag vet, men det är ändå så märkligt att se. De är inte nio och femton längre. Men det är så märkligt. Efter två sekunder är den gamla personen utbytt. Efter två sekunder är den gamla bilden ersatt av den nya.

Landning

Har en ny teori såhär efter julledigheten: Orsaken till att man som tonåring är så finnig är att man som tonåring käkar så mycket godis. Julgodisliknande godis.