Blaskagg

"Tänkte länge att den hette just Blaskagg. Alltså en blaskig variant av agg. Ett förstrött hat. Som en livsstil."

måndag, augusti 31, 2009

Hundrafyrtiotrean

Bussen ned genom Älvsjö industriområde. Hangarportar, lagerhus, enkelriktad enkelfilig asfalt endast för oss. Jag väntar mig en golfbil runt hörnet, en DeLorean runt hörnet, en förmaning runt hörnet. Som på Universal Studios alltså.

fredag, augusti 28, 2009

Ryggsäck nu igen

De sa man kunde bli sned. När man bar ryggsäcken så, på ena axeln bara, man kunde bli sned. Man hade en specialaxel, den där ryggsäcken satt kvar. Försökte man med den andra gled alltid ryggsäcken ned. Jag blev rädd för den där snedheten. Skaffade axelväska istället och tänkte inte.

onsdag, augusti 26, 2009

Alla tiders

Jag skriver ett begravningstal över en vän som lever och inte ska dö. Det skriker i huvudet och jag skriver med inlagda pauser (i huvudet alltså) på promenaden förbi turren. Ska köpa läsk att lägga i frysen. Jag lyssnar medan jag går, lyssnar på skriken varannan sekund och collegerock varannan sekund. Visslar för att inte skriva.

måndag, augusti 24, 2009

Jag tappade bort ledningen men hittade den i Aspudden

Den där röda linjen som går längs röda linjen. Vi följde den på utflykter. Den hoppade upp och ned på grottväggen utanför vagnsfönstret. Mina dagiskompisar sa wo! och oj haha! varje gång den lyfte och störtdök som en bergochdalbana och jag sa ha ha ha. Det var en av de livsfarliga sa vi.

Sweet Amy

Julia berättar att hon försov sig till jobbet i går. Hade varit på fest och ni vet hur det kan vara. Vi vet hur det kan vara. Hennes chef Amy ringde och väckte henne tre timmar in på passet. Julia rusade upp och iväg och när hon äntligen kom fram sa Amy Hej, vad bra att du kom! Nu fikar vi.

fredag, augusti 21, 2009

Kilometer

Asics is the best dude sa en dude till mig en gång när jag stod i kassan och skulle betala mina Asics. Jag tror att jag blev en Asics-person då. Björn är en Adidas-kille säger han. Adidas gör breda skor. Asics kan man skriva A6 om man vill.

Allt till Yann Tiersens Summer 78

Jag knarkar Good Bye Lenin-klipp. Det låter fel men det är det jag gör. Knarkar och tänker på scener jag inte kan hitta. När kameran sveper över öst, över tanter i rockar med tomma kundvagnar. När Daniel Brühl som tioåring tittar upp på sin mamma. När folket väller över gränsen. Jag går hem med ett tryck över bröstet och kommer fram till varför jag blir sömnig av konflikter. Det är ett sätt att fly.

torsdag, augusti 20, 2009

Han står på en pall och sjunger, en pall!

Barberaren i Sevilla: En spirituell komedi som med sant karnevalshumör visar hur ungdom och kärlek besegrar ålderdom och girighet.

EPIC FAIL

söndag, augusti 16, 2009

Vi hittar skattkistan (skogens guld)

Himlen ser ut som Donnie Darko och jag ser ut som Troy Bolton när vi glider in i Söder. In och igenom halva ön. Och så kommer haglet och när jag skrikit mig tillräckligt hes har vi lämnat ön och går i en skog där haglet fuktat. Vi vill inte ha svampig svamp säger S. Jag har händerna bakom ryggen som på en konstutställning och hmmar då och då, närstuderar objekten då och då.

torsdag, augusti 13, 2009

Du har inget att vara rädd för

Visst minns man Lajka-låten. Såg videon och grinade varje gång. Sa inget till de andra, de andra sa inget till en. Vågade aldrig köpa den där Motorhomes-skivan för tio år sedan. Hade jag vågat kunde jag säga att det här är gammal skåpmat. Nu kan jag säga att det är ny skåpmat. Fräsch, god.

tisdag, augusti 11, 2009

Går att ta S ur staden och så vidare

Det var inte så tyst som vi trodde, där uppe bland dalar och glaciärer. Trodde att det skulle vara största möjliga tyssstnad men vi hörde motorväg och bilsus, trodde vi. Vi hörde människoröster, trodde vi. Fast allt sådant var bara smältvatten.

Bludder

Årets sommarpratar-prattrend? Skulle väl vara pratet om vikten av rutiner.

tisdag, augusti 04, 2009

En lång återförening

Ja, det är en av fördelarna, säger jag. Med att växa upp i en större stad alltså.
Att alla kommer tillbaka.
Han är från Norrköping och nickar på östgötska. Har flyttat till Söder. Gamla stan lyser varmt nedanför oss.
Men det är samma sak för mig, säger han.
Alla kommer hit.

Har du tur

Av allt som är konstigt med sms-tjänsten Rakel (Abbas wikipediasida är fem A4-sidor, Obamas är tio. Ska de skicka den textmassan som svar när man skriver ”Abba” och ”Obama”? Hur ska de svara på en fråga som inte är en fråga?) är det konstigaste att hon reklamtjejen säger lycka till på slutet. Lycka till? Det var inte så konstigt nu när jag tänkt klart.

måndag, augusti 03, 2009

Vi knackar på hos S farfar som säger nämen goddag barn, vänta så ska jag bara ställa av pluggen, potatisen alltså

Jag och S träffar ”Die” Fröier på Östermalmstorgs tunnelbanestation och hon frågar oss om det där är en elefant, och vad var det nu igen konstnären hette? Siri Derkert tror jag säger S och ”Die” Fröier måste bli imponerad för hon berättar att hon heter ”Die” Fröier och är känd som Mozart-tolkare och att det tar en minut och åtta sekunder att ta hissen ned till perrongen, ska man inte ta när man har bråttom. När vi åker förbi Gamla stan säger hon att här brukar hon gå av och ta en pinne, en cigarett alltså, och det borde hon inte, det säger hennes dotter att med hennes KOL borde hon inte ta en pinne, en cigarett alltså, och nu gör hon inte det i dag säger hon för vi två, jag och S, är mycket mer attraktiva än en pinne, en cigarett alltså.

Akut accent

De på Aspuddens pizzeria skriver inte Aspuddens pizzeria och inte Aspudden’s pizzeria med engelsk apostrof utan Aspudden´s pizzeria så att n och s i skyltfönstret hamnar en halvmeter ifrån varandra.