Blaskagg

"Tänkte länge att den hette just Blaskagg. Alltså en blaskig variant av agg. Ett förstrött hat. Som en livsstil."

onsdag, oktober 31, 2007

Det var droppen

Tisdag 22.56
Åke Edwardson, Rum nummer 10 - kriminalroman
Han bar hem äggkartongen som den sista droppen vatten.

Onsdag 07.12
Sandra Engström, Nöjesguiden - gratistidning
Som Karin i Skilda världar bär de sina matkassar som den sista droppen vatten och [...]

Har jag totalt missat ett vedertaget uttryck?

Eller har Sandra Engström läst samma skitdeckare som jag? (Och samtidigt förbisett poängen. Hur fan bär man sin tunga matkasse som den sista droppen vatten?)

tisdag, oktober 30, 2007

Nej. Jo. Nej.

Får man verkligen identifiera sig med rader som "du kände mig när/åren var terminer/när sommaren var helig/och nätterna var allt" när man bara är tjugosex? Rader som "jag har ett foto någonstans/där vi är drottningar och kungar/Nu ligger bilder överallt//där gamla ansikten är unga". Rader som blickar bakåt. Rader som är skrivna av människor som är tio år äldre än oss. Får man verkligen identifiera sig med dem? Nu? Är det inte vi som är drottningar och kungar?

Tensta

Adam Tensta svarar "javisst" på nästan varje fråga och påstående och det är så skönt att slippa "absolut" att jag bara vill skrika.

måndag, oktober 29, 2007

De vet inte riktigt själva

- Välkommen till Ö&B, Överskottsbolaget. För att tala med butik, tryck 1. För att tala med huvudkontoret, tryck 2.
(Trycker 2)
- Överskottsbolaget, Eva?
- Hejsan Eva, jag heter Blåskägg.
- Ja, hej?
- Hej. Jag skulle vilka tala med någon som kan svara på en fråga kring ert namn, Ö&B, Överskottsbolaget.
- Ja-a, pröva med mig.
- Okej. Jag undrar varför ni förkortar namnet Ö&B när det inte finns något "och" med i ordet Överskottsbolaget.
- Eh, vi har bara tagit det som namn så att säga.
- Tagit det som namn... det har inget att göra med att man inte ska blanda ihop det med överbefälhavaren, ÖB?
- ... så skulle det möjligt kunna vara. Men det är bara ett namn.
- Då får jag godta det som svar.
- Ja, det får du göra.
- Hej då!
- Hej hej!

Bakgatan

José González rimmar fire med desire på senaste singeln.

ÖB

Handlar på ÖochB och jag undrar fortfarande. För visst ska man uttala symbolen, o:et med ett streck under, som och. Det är billigt och så men jag undrar fortfarande. Varför de klämmer in ett och där. Överskottsbolaget. Finns något och där? Nej det gör det inte. Det kanske blev fel någon gång, säger Niklas. De kanske sa till 41:an Granath att ta och kör dessa stövlar till öb. Och så gjorde 41:an Granath just det, han körde till öb. Tippade av alla stövlar från lastbilen ned på öb:s tomt. Framför öb:s hus. Överbefälhavarens hus. När det var meningen att 41:an Granath skulle ta stövlarna till överskottsbolaget. Och så blev öb rosenrasande. Sparkade först 41:an Granath därbak och sa sedan att givakt! från och med nu måste överskottsbolaget benämnas ÖochB. Trots att det inte finns något och med. Kanske var det så, säger jag. Kanske har vi bara fattat fel. Nåväl säger Niklas, köpte ni duschcreme också?

fredag, oktober 26, 2007

P3 Populär

Hanna Fahl: Jag är här med Dogge Doggelito
Dogge: yes, shooo
Hanna Fahl: ,aa?

tisdag, oktober 23, 2007

Isen på Riddarfjärden smäller som gevär

Spelar ingen roll om de snott det. Känns ändå som om det kan bli vårt soundtrack tills våren faktiskt kommer. Gåshudsbryggornas skiva.

torsdag, oktober 18, 2007

Hemåt

Darth Vaders mamma går förbi på perrongen. Hon sätter sig på ett tåg mot Skarpnäck. Jag står kvar utanför och stirrar alldeles för mycket. Alldeles för mycket. Hon ser obekväm ut. Det smittar av sig på mig. Mitt tåg kommer och jag tittar obekvämt ned i boken medan en fullgubbe skrattar framför mig och en till vänster om mig. Här kan du sitta säger en av dem till någon. Här, välkommen till verkligheten, damen. Damen sätter sig, är inte alls obekväm. Det smittar i sin tur. De är rätt trevliga ändå, fullgubbarna. Drar paralleller till reklamen där en ung kille får sittplats av en tant. Eller något. Skrattar igen. Jag kan fortfarande bara titta i boken, inte läsa. Men jag trivs. Vid Gullmarsplan byts de ut mot två runttrettiotjejer. Den ena berättar om sitt barn som varit på Heron City med morfar och druckit iscola. Hon säger verkligen iscola. Jag blir obekväm igen, kan inte sluta lyssna. Morfar skadade sig när han var i trettioårsåldern. Har varit sjukpensionär sen dess. Det gällde att inte röka för nära hemmet. Han var ju alltid där. Och nu kan han ha mysdagar med lillan på Heron City, hon kom förresten hem med fläskläpp igår. Oj då säger hon utan barn.

onsdag, oktober 17, 2007

Kent har snott rubriken

Det döda centrumet bevistas. Sjösa torg. Ser ut som scenografi ur en film. Mio min Mio kanske. Där han lägger sig på en parkbänk och blir översnöad och dör. Så ser det ut. Mörkt och nedsläckt, lokaler längs alla sidor helt tomma. Utan innehåll, bara mörka stora fönster utan text på. Vill du se det döda centrumet? frågar Fia och jag säger ja och känner anspänningen i magen. Skulle ha blivit ett bubblande centrum, restauranger och sportaffärer, kanske en skomakare. Ingen ville flytta in. Man tänkte sig ett lite mindre, nära centrum, säger Fia, man trodde att folk inte skulle orka gå till Högdalen centrum. Det orkade man visst. Man orkar till och med ta bilen till Heron City. Jag väntar på de gigantiska komplexen ute på tundran. De man måste ta stadsjeepen till. Klart man orkar ta stadsjeepen dit. Då dör allt annat. Men det blir urlätt att ta en frappe efter gymmet.

måndag, oktober 15, 2007

Vad nöjd med livet som vi lever här

En björn har blivit skjuten.
Det ägnade tv4-nyheterna nio minuter åt.
Finns mycket björn nu sa en jägare.
Man är kanske mer vaksam när man går i skogen nu sa en annan jägare.

Lackmuspapper

Om man hittar stora senapsfläckar på sin cardigan, sin duffel och sina cheap monday-kopior. Ska man ta det som tecken på att man kanske inte ska dricka så mycket i framtiden?

fredag, oktober 12, 2007

Saker jag kommit på för sent.

Alltså riktigt sent. I förra veckan:

När Christer Lindarw sjunger "och när ni" så är det meningen att man även ska höra "onani"

Abuse, ab-use, miss-bruk.

Betsson, en spelsajt. För vadslagning. Bet's on. Trodde att det var någon som hette det. Ägaren typ.

Ner i påsen och så får det vila där i ungefär fyra timmar

Manierad. Det ordet har jag hört och läst Nanushka använda tre gånger idag. Kollade upp vad det betyder och nu undrar jag, Nanushka: skulle man kunna säga att Corpsegrinder är aningen manierad på senaste plattan?

Badkramp

Du borde inte bära ryggsäcken sådär på ena axeln sa de. Du kan bli sned. Tänker fortfarande på det där. Man vill inte bli sned. Tänker också att det kanske var en myt, som den permanenta grimasen.

torsdag, oktober 11, 2007

Ztarztruck

Står tålmodigt och väntar, blossande röd i ansiktet. Dammig i munnen. Väntar på att han ska skriva klart på första sidan i boken. Klar. Jag stapplar: är är är ingen stor bokmal, men det här är en av de bästa böckerna jag någonsin läst. Håller på att säga bokmål först, men det är ju en dialekt. Fast bättre än bokbål. Wow, det här var ju jätteroligt, nästan skriker Daniel Sjölin och tittar rakt fram. De bakom mig i kön ryggar tillbaka. Jag kliar mig nervöst i huvudet. Verkligen toppen säger jag, lyfter boken och nickar. Vänder och går iväg, fortfarande röd och dunkande. Gwen är liksom redan slagen men kämpar tappert ändå. Tänker på Får jag lov, tidningen, medan Gwen säger take a chance you stupid hoe. Får jag lov, stod och bläddrade i den. På sista uppslaget hade de skivrecensioner, nio stycken. Fyra av banden: Shotz, Slipz, Donnez, Lasse Stefanz. Slipz, tänker jag, de måste också ha åtminstone något fan. Som går fram efter dansen och stapplar: är är är ingen stor dansbandsdansare, men det här var verkligen en av de bästa kvällarna i mitt liv. Wow, det här var ju jätteroligt kanske Slipz säger då. Sen springer Gwen genom hela publiken, till andra sidan. Hon har en hel glob med hoppande fans. Hon säger att det är vårt fel om hon inte kommer ihåg denna kväll. Tycker jag är kaxigt.

tisdag, oktober 09, 2007

Kanel för Linda ett två tre

Ok, ett mobbinlägg till innan vi går tillbaka till deppiga svamptrippar.

Skandalblondinerna växte upp på samma ort står det i Aftis. Marie Picasso och Linda Rosing: "Vi lekte bullen tillsammans"

Bullen?
Bullen?
Runkbulle? Pullbulle?
Bullen med Martin Timell?
Varför reagerar inte Aftonbladets reporter?
Skulle det kunna vara så att alla tre glömt bort att leken heter Burken? Alternativt Spark på burken. Alternativt Dunken. Alternativt Spark på dunken. Alternativt... näe... det kan inte vara så att barnen sparkade på bullar i Strömsholm. Kan bara inte vara så.

Med ett förnumstigt Nej

Hej bloggen.
Jag får problem när välbetalda krönikörer börjar sitt sista stycke med "Nej, [...]". Händerna blir svullna och jättevarma. Halsen drar ihop sig och det blir tungt att andas. Går över efter någon minut, men ändå. Tänkte bara säga det.
Hej då.

måndag, oktober 08, 2007

The rat whisperer

Hej lilla duva. Tänk att vara du. Vad lätt livet skulle vara. Picka lite, flyga lite. Kanske burra upp sig och mysa. Det är inte lätt att vara människa, det ska du veta. Det sa Åsa idag. Hon brukar säga det till sina rådisar också (hon bor i solna). Det verkar onödigt tycker jag. De fattar väl inte vad hon säger. Hej då, lilla luftens råtta. Åh, det var ju här jag lärde mig hur T9 fungerade.

söndag, oktober 07, 2007

Kanske har jag varit här.

fredag, oktober 05, 2007

Utcheckad

Ja, jag bor också söder om stan säger hon och det är först nu, snart två dygn senare, som jag förstår att jag borde svarat någonting. Någonting i stil med var då. Och jag sitter och stirrar på en reklamaffisch i tunnelbanan och det är efter nästan samma två dygn som jag inser att det inte är skumraketer man kan tjäna riskfritt 9000:- till klassen/föreingen med utan att det faktiskt är salami. Jag tittar argt på ett barn, högst två år, fäller ned ögonbrynen och jag tror mamman hatar mig. Kan inte kontrollera mina ansiktsmuskler, eller nej, kontrollera kan jag men jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem. Vad bedrövad du ser ut säger de i lunchrummet och en minut senare gud vad du ser full i fan ut. Vad har du gjort? Och jag har förklaringar på båda frågorna och båda uttrycken men egentligen gissar jag bara. Och Åsa kommer in i min kur och kastar kolsyreis i diskhon och säger nu ska du få se på fyrverkeri och hon öppnar kranen och det börjar spruta rök som om vi vore på disco. Och någonstans medan jag vevar med armarna för att skingra röken ler jag ett uppriktigt leende. Drar på kranen igen och låter röken störta upp som från en vulkan och ja jag är tillbaka. Jag vet inte riktigt var jag har varit.

onsdag, oktober 03, 2007

Konjunktion heter det va

Glöm och dröm sa de ofta. Glöm och dröm. Då blev man ledsen. Eller sa glöm och dröm tillbaka på bebisspråk med tungan under läppen. Det är en omöjlighet tänker jag nu. Glöm och dröm. En omöjlighet. Kan inte drömma om det man glömt. Kanske nattdrömma, men inte dagdrömma. Det var dagdrömma de menade när de sa dröm. Gå omkring och dagdrömma om hur det skulle vara att hångla med Kate Winslet. Skulle man ju inte göra om man glömt att hon är snygg. En omöjlighet. Kate Winslet är så snygg sa jag. Glöm eller dröm borde de sagt.

tisdag, oktober 02, 2007

En värld i taget

Nya hörlurar och omvärlden försvinner. De blåser rent hörselgångarna står det. Du kan slänga hela ditt lager av tops står det. Vi har ett stort lager här i kuren. Göteborgaren kommer in hit ibland, tar en tops och petar, funderar. Skulle han slippa med nya hörlurar står det. Jag tar upp en tops. Gnuggar luften. Suddar omvärlden i kanterna. Dimmigare och svartare, först ett tunnelseende sedan blinkande stjärnor sedan borta. Nu är det jag och open your eyes Nicholas. Jag och don't come back to Stockholm no more. Jag och the sun sets forever over Blackwater park. Historier som inte längre är en snabb pocket på tunnelbanan. För när nya hörlurar och omvärlden försvinner blir de goda böcker framför brasan. Inte ens katten kan störa.

måndag, oktober 01, 2007

Diggi-toalett

När Mona Sahlin väljer Diggiloo Diggiley som skämslåt säger Fia att den här låten, den sammanfattar hela vår helg. Jag nickar instämmande fastän jag inte förstår vad hon menar. Gyllene skor och blixtar och dunder, vadå? Oombett och innan jag hinner erkänna att jag nickar falskt förklarar hon. Jag förstår vad hon menar.

I fredags träffade vi en hippie-mormon. Han sa att två saker är oändliga: Gud och kärleken. Han hade mycket kärlek att ge och ville ha fler fruar. Det ville inte hans fru. Och han drack öl fastän man inte får förtära starka drycker inom mormon-rörelsen. "För vad är starkt?" sa han slugt. Bröderna Herrey är mormoner. De hade vingar på sina skor sjöng de. Kanske också hippie-mormoner i sina yngre dagar.

På lördagen var vi på kalas och sjöng Diggiloo Diggiley på karaoke. Jag fick ingen mirkofon men försökte hålla körstämman där i refrängen. Den är skitsvår.

Igår valde Mona Sahlin Diggiloo Diggiley som skämslåt, som sagt. Jag har en ny skämslåt. Nightwishs nya singel. Den refrängen flyttar berg alltså. Men man måste komma ihåg att det är en schlager. Schlager ska man inte gilla, baske mig.

Av alla sätt att sammanfatta en helg.